Forum Technolgii Żywności

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#31 2013-02-03 11:10:26

doris_gray

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-20
Posty: 13
Punktów :   

Re: test

60* dałabym wieprz. kl. II III IV... tak sugeruje jedno źródło.
69* wg mnie 10 m-cy
87* gdzieś znalazła, że 6 m-cy (ale pyt. odnosi się do konserw kwaśnych, a dane mam dla ogólnie konserw pasteryzowanych i nie wiem czy ma to jakiś związek)

Ostatnio edytowany przez doris_gray (2013-02-03 11:55:11)

Offline

 

#32 2013-02-03 11:56:45

Żaneta

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-08
Posty: 31
Punktów :   

Re: test

co do 60. to hm.. zależy od źródła właśnie... wg strony która podawał prof. kl I i II ( http://www.avo.pl/klasyfikacja_wieprzowe.html ) .. wg PN chyba będzie to kl. I .... i bądź tu mądry:P...

Offline

 

#33 2013-02-03 12:13:38

KrzysiekN24

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 30
Punktów :   

Re: test

1. mioglobina, metabolizm tlenowy
2. kruchosc, wodochlonnosc,
3.titina, nebulina,
4. lizosomy
8. sarkoplazmie
9. omiesna zew i wew, srodmiesna,
12.skora swin, kosci bydla i swin
13. 20-30sek
45. wszystkie 4 odpowiedzi
46.zbyt dlugie..., uzycie do produkcji...
47. kadaweyna
82. wzglednie beztleno...
85. uv, podczerwone
88. kompelt jelit
89. elastyna
91. TMA
90. przelyk

Offline

 

#34 2013-02-03 12:19:02

doris_gray

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-20
Posty: 13
Punktów :   

Re: test

zbierając do kupy... są problemy bądź nie ma odp. na pyt.:
31 32 39 40 41 42 43 45 46 48 49 60 64 68 69 81 87 94 95

a do 15 oprócz PSE nie jest jeszcze czasem RSE i ASE? ;/

Ostatnio edytowany przez doris_gray (2013-02-03 12:21:30)

Offline

 

#35 2013-02-03 12:32:28

Ada

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-05
Posty: 64
Punktów :   

Re: test

*87 konserwy niekwaśne- 6 miesięcy, konserwy kwaśne 1 rok
*15 w pytaniu chodzi chyba tylko o jedną główną 'wadę' (tak mi się przynajmniej wydaję)

Ostatnio edytowany przez Ada (2013-02-03 12:34:47)

Offline

 

#36 2013-02-03 12:40:51

Zajac

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 31
Punktów :   

Re: test

31 32 40 41 42 43 45 46 48 49 sa na 1 stronie

Ostatnio edytowany przez Zajac (2013-02-03 12:43:16)

Offline

 

#37 2013-02-03 12:50:41

kasia

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2012-03-18
Posty: 7
Punktów :   

Re: test

64. pomiar wartości pH, pomiar przewodnictwa elektrycznego, pomiar barwy a także pomiar aktywności enzymów szlaku glikolitycznego
69. 10 miesięcy
81. 140-160 C
87. <1 rok
95. na pewno zmniejszeniem zdolności do wiązania wody (reszty nie widać)

Offline

 

#38 2013-02-03 12:55:42

Damian

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-05
Posty: 37
Punktów :   

Re: test

z tą wadą mięsa to pamiętam że kiedyś na wykładach z mięsa u Szmańki było że ktoraś z tych wad jest charakterystyczna głównie dla wieprzowiny i raczej nie spotyka sie jej u bydła, i chyba o to tu chodzi bo gdyby dotyczyło to ogólnie wad mięsa to faktycznie poza PSE można by zaznaczyć też inne warianty

Offline

 

#39 2013-02-03 15:12:29

Marta

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 37
Punktów :   

Re: test

*16 wszystkie odpowiedzi,  ze strony http://dodatkimasarskiezwm.pl/_cms/view/11/jelita.html
*20 też wszystkie odp.
*31 Na5P3o10
*40 ?
*43 nadmiar wątroby chyba też
*42 ?
*45 ?
*56 czy na pewno zmniejszenie strawności? obróbka cieplna na ogól zwiększa strawność? jak jest z wędzeniem?
*66 też wszystkie odp.
*94 ? 
96 ?


Nie to żebym się czepiała, ale tylko komplet poprawnych odpowiedzi daje punkt. Więc musimy mieć ten test rozwiązany idealnie

Offline

 

#40 2013-02-03 16:15:04

olaaa

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 29
Punktów :   

Re: test

* 56 tak jest podane w materiałach niby od prof. Krasnowskiej
Niepożądane działania wędzenia:
•    Zmniejszenie strawności produktów
•    Toksyczny wpływ formaldehydu
•    Obecność związków rakotwórczych
Nic nie ma o karboksymioglobinie, wiec nie wiem czy to też jest poprawne

*43 nadmiar wątroby też, czyli odp w tym pytaniu A,B,C
*82 E coli to względnie beztlenowa bakteria, pałeczka Gramm ujemna
*74 kwasy tłuszczowe i glicerol
*60 Ja też znalazłam żę klasa I i III
*42 nadmiar surowców kolagenowych, zbyt niskie stężenie NaCl,  zakwaszenie farszu
*45 wszystkie odp są poprawne

Offline

 

#41 2013-02-03 19:02:57

Żaneta

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-08
Posty: 31
Punktów :   

Re: test

Co myślicie o pytaniu 50.? Widziałam odp 72, 71...  W książce i na wykładzie padała jeszcze temperatura 68,9...

Offline

 

#42 2013-02-03 19:06:13

Martyna

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 6
Punktów :   

Re: test

Pisula str. 212
... w procesie dojrzewania mięsa biorą udział cztery grupy enzymów. Są to: katepsyny, kalpainy, kaspazy oraz proteasomy (inna nazwa multikatalityczny kompleks proteolityczny/ multikatalityczna proteaza)
Czyli w pyt. 30 odpowiedz a,b,c,d

Offline

 

#43 2013-02-03 19:26:23

doris_gray

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-20
Posty: 13
Punktów :   

Re: test

... jak jest coś źle to poprawcie
1-b,c   2-c,d   3-b,d   4-c   5-c,d
6-a,b,c   7-b,d   8-a   9-a,b,c   10-a,b,c,d
11-b   12-a,b,c   13-b   14-b,c,d   15-b
16-a,b,c,d   17-a,b,c,d   18-d   19-b   20-a,b,c,d
21-a,b   22-c   23-a,c,d   24-a   25-a,c   26-a,b,c,d   27-d   28-b   29-a,c   30-a,b,c,d
31-a   32-a   33-a   34-a,c   35-a,b   36-b   37-c   38-a   39-d   40-a,b,c,d
41-a   42-b,c   43-a,b,c   44-a,b,c,d   45-a,b,c,d   46-a,d   47-c   48-a,c   49-(?) (a,b,d)   50-a
51-b   52-c   53-d   54-b   55-c   56-a,c,d   57-d   58-a,b +stabilizacja barwy czyli powiedzmy, że wariant c (bo nie widać)   59-b   60-b + kl. I
61-a,b,c   62-a,c   63-b   64-a,b,c   65-b,c   66-a,b,c,d   67-a,b,c   68-a,d?   69-b   70-a
71-d   72-a   73-a,b,c   74-kw.tł. + glicerol
81-d   82-c   83-a,b,d   84-a   85-a,b   86-a,b,c   87-a   88-a   89-a   90-a,b,c
91-a   92-b   93-a,b   94-   95-b   96-a   97-a,b,c   98-a   99-a   100-a

14*-a,c
85*-a

Ostatnio edytowany przez doris_gray (2013-02-03 21:23:53)

Offline

 

#44 2013-02-03 22:04:49

Zajac

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-06
Posty: 31
Punktów :   

Re: test

*49 wg mnie a, c
*42 b c d

Ostatnio edytowany przez Zajac (2013-02-03 22:33:30)

Offline

 

#45 2013-02-04 11:41:31

Żaneta

Użytkownik

Zarejestrowany: 2012-02-08
Posty: 31
Punktów :   

Re: test

*42 abcd jest ok:)

PS. jak okaże się, że dostaniemy ten sam test, to żeby po 10-15 minutach wszyscy nie zaczęli wychodzić (chyba, że ktoś się spieszy), bo będzie to wyglądało podejrzanie .

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.nsaiirok11-13.pun.pl www.dashnaruto.pun.pl www.simsony.pun.pl www.1czs2.pun.pl www.revoltamu.pun.pl